Thursday, 31 March 2011

Books

Un mister medieval - Barry Unsworth

Nu pot sa spun ca aceasta carte a fost o capodopera, dar a fost relaxanta si a reusit sa ma faca sa imi iau gandul de la limite si siruri. 

Totul se petrece la sfarsitul secolului al XVI-a, in Anglia, in vremea razboiului si a ciumei. Nicholas Barber, un tanar cleric razvratit, intalneste un grup de actori itineranti si isi inmulteste pacatele alaturandu-li-se.
Dar targusorul unde isi joaca ei spectacolele dezvaluie o alta drama: ot anara urmeaza sa fie spanzurata pentru omorarea unui baiat de 12 ani. Ce cale mai buna pentru actori de a-si mari veniturile decat sa creeze o piesa noua, sa aduca pe scena omorarea lui Thomas Wells? Dar pe masura ce repeta piesa, actorii descopera ca adevarul despre moartea lui Thomas Wells nu a fost inca descoperit. 

Autorul a reusit sa scrie despre dilemele morale ale acelui secol, privind puterea artei, tentatiile raului si cautarea dreptatii. El ne spune si despre ciudata nastere a dramei moderne, care, pe atunci, dadea viata doar unor pasaje din Biblie.

Cum spuneam, cartea mi-a placut, doar ca nu am inteles de ce asasinul l-a omorat pe copil, care a fost motivul pentru care i-a luat viata + ca finalul a fost ciudat, parca neterminat. Dar probabil asta a si fost intentia autorului de a-l lasa pe cititor sa isi imagineze mai departe ce vrea el. 

The Time Machine - H. G. Wells

Cartea aceasta am terminat-o acum o ora, daca stau bine sa calculez si m-a impresionat foarte mult. Pot sa spun ca este una dintre primele carti sci-fi, aparuta in anul 1895, si care introduce cuvintele "time machine" in vorbirea curenta.

Time Treveller (asa cum este el numit in carte de catre autor) construieste o masina a timpului cu care calatoreste pana in anul 802,701. El se asteapta sa gaseasca un viitor mai buni, cu oameni mult mai avansati si mai inteligenti decat ei. Dar in schimb el gaseste oameni ce au devenit slabi, fara putere, mici ca niste copii, care toata ziua se joaca, danseaza si mananca fructe. Desi nu par speriati, un singur lucru ii ingrozeste cu adevarat: noaptea, intunericul. 
Calatorul nu intelege acest lucru decat atunci cand simte pe propria lui piele cum este sa fi inghitit de intuneric. 
DUpa ce scapa din acea lume ciudata, ajunge in viitor, dupa 30 mil de ani, unde descopera un soare rosu si o planeta care se stinge incetul cu incetul. 

Cartea in sine este impresionanta, mai ales pentru felul in care autorul vede viitorul. Cu totii ne gandim cum o sa fie in viitor, peste mii de ani cand noi nu o sa mai traim. Si avem aceleasi ganduri ca si Calatorul: o lume frumoasa, avansata d.p.d.v. tehnologic. Dar ne-am gandit oare ca o sa gasim o lume care seamana cu cea de la inceput, cu oameni primitivi si vanatori care stau in umbra la panda? Sau poate va fi ceva total diferit. Nimeni nu stie.

Cert e ca aceasta carte mi-a placut enorm si poate o sa o recitesc cand o sa am timp, iar faptul ca am citit-o in engleza a fost si mai placut pentru ca nu am citit traducerile, uneori stupide, in romana. 

0 comments: